Recreatie en toerisme

Jong en oud kan leren zeilen op het Uitgeestermeer.
Foto van bootjes met kleurige zeilen van een zeilschool op het Uitgeestermeer.

Uitgeest heeft toeristen, watersporters, dagrecreanten en natuurliefhebbers veel te bieden. Zowel langs de oevers van het Uitgeestermeer als op de fiets- en wandelroutes door de polders, in het authentieke dorpscentrum of op een van de gezellige terrassen van restaurant of café.

In en om het Uitgeestermeer

In het fraaie gebied rond de echte Noord-Hollandse dorpen Uitgeest en Akersloot en het Uitgeester- en Alkmaardermeer liggen vele mogelijkheden om leuke en afwisselende activiteiten te ondernemen. Op een oppervlakte van slechts enkele vierkante kilometers kunnen bezoekers - alleen of met een groep - een fantastische dag beleven.

Enkele mogelijkheden voor een dag heerlijke ontspanning: 

  • zeilen (inclusief lessen)
  • kanovaren (ook routes)
  • rondvaarten
  • fietstochten rond het meer (eventueel op gehuurde fietsen)
  • huren van recreatiewoningen
  • diverse horeca

Op de website www.recreatie-alkmaardermeer.nl staan de mogelijkheden en kosten van diverse onderdelen uitgewerkt. Uit deze ruime variatie is het mogelijk vele arrangementen samen te stellen, rekening houdend met de grootte van een gezelschap en het beschikbare budget. Naast informatie over arrangementen vindt u hier ook informatie over restaurants, gezellige terrassen, jachthavens, campings en andere recreatiemogelijkheden.  

Toeristische en recreatieve informatie over accommodaties, evenementen en uitstapjes vindt u op de site van de VVV.

Zeilen en watersport

Het Uitgeestermeer biedt vele mogelijkheden voor waterrecreatie. Het langgerekte meer beslaat 660 hectare met aan de oevers dagrecreatieterreinen, strandjes en jachthavens. Liefhebbers van zeilen, roeien, surfen en van motorboten kunnen terecht bij:

Jachthaven Zwaansmeerpolder
Lagendijk 41, 1911 MT Uitgeest, tel. (0251) 313553, fax (0251) 320407, e-mail: havenkantoor@zwvu.nl , internet: www.zwvu.nl
Havenmeester: P.R. de Vries.

Jachthaven Uitgeest
Lagendijk 7, 1911 MT Uitgeest, tel. (0251) 312315, e-mail: info@jachthavenuitgeest.nl, internet: www.jachthavenuitgeest.nl
Havenmeester: tel. (0251) 312315.

Jachthaven Zonjee
Sluisbuurt 49, 1911 BC Uitgeest, tel. (0251) 312795, e-mail: boten@zonjee.nl , internet: www.zonjee.nl

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) beheert het meer en het oevergebied. E-mail: info@alkmaarder-enuitgeestermeer.nl , website: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

Fiets- en wandelroutes

Langs de oevers van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn fraaie fiets- en wandelroutes uitgezet, zoals de 'Pontjesroute'. Op deze tocht maakt u diverse keren gebruik van een pontje om aan de overkant van het water uw ontdekkingsreis voort te zetten. Rondom het meer bevinden zich diverse prachtige en waardevolle natuurgebieden.

Routebeschrijvingen vindt u op de website van het recreatieschap.

Ook het Wandelnetwerk Noord-Holland heeft verschillende mooie wandelroutes rondom Uitgeest. Ze starten bij Dorregeest, het Zwaansmeer en bij station Uitgeest.

Fietsknooppuntennetwerk

De regio IJmond is aangesloten op het provinciale fietsknooppuntennetwerk. De fietser bepaalt zelf zijn route en het aantal kilometers dat hij wil fietsen. Via het fietsknooppuntennetwerk fietst u van knooppunt naar knooppunt en ontstaan eindeloze nieuwe routemogelijkheden. Het netwerk gaar over bestaande fietspaden en autoluwe landelijke wegen, waarbij kruispunten in het netwerk zijn voorzien van een knooppuntnummer. Op elk knooppunt is een informatiepaneel aanwezig met een routekaart van de regio. De fietser kan bij elk knooppunt zijn verdere route bepalen. Langs de routes zijn borden geplaatst die de route naar de eerst volgende knooppunten aangeven.

Fietskaarten voor dit netwerk zijn verkrijgbaar bij de VVV's, recreatieschappen en bij de ANWB-kantoren en grotere boekhandels.

Hertenpark Uitgeest

Het Hertenpark Uitgeest is gelegen aan de Geesterweg en nabij het NS-station.

Wat gaan we doen

Op www.watgaanwedoen.nl vindt u informatie over activiteiten, eten en drinken, winkelen, overnachten in de omgeving.