Help ook mee aan een groener Uitgeest

We houden bij onze werkzaamheden zoveel mogelijk rekening met het klimaat. En samen met de Dorpsraad werken we samen aan het initiatief  Uitgeest Groeit en Bloeit. In juni start ook een mooi regionaal initiatief: de zogenaamde WatZr -campagne.

WatZr is een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland. Doel is om inwoners aan te zetten tot kleine, simpele acties in en om het huis. Opgeteld verminderen alle kleine acties het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress. En ze dragen bij aan schoon buitenwater.

Idee├źn om terras of tuin te vergroenen

Er zijn veel handige tips om terras of tuin aan te passen en verharding tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door een tegel te vervangen door een plantje. Of door regenwater op te vangen in een regenton.

U kunt zo een bijdrage leveren om Uitgeest groener en klimaatbestendiger te maken. Kijk voor tips op: watZr, Steenbreek of Rainproof

De Koog: op weg naar een duurzame, groene, klimaatbestendige wijk

In De Koog vervangen we de riolering. Nu de straat toch open moet, vormen we de wijk samen met de bewoners om tot een duurzame, groene en klimaatbestendige wijk. We maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen en energiezuinige oplossingen.

We leggen een nieuw regenwaterriool aan. Het regenwater in De Koog loopt dan niet meer zomaar naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie, maar naar de sloot. Of het kan infiltreren in de bodem als maatregel tegen de zomerse droogte. Het groener maken van de openbare ruimte draagt ook bij aan het infiltreren van regenwater. In de winter stroomt het teveel aan grondwater via het regenwaterriool naar de sloot.

Schapen als grasmaaier in Uitgeest

Maaien in Uitgeest gebeurt vaak met behulp van schapen. Dat is niet alleen leuk. Het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit, de bloemen, de bijen en andere insecten. De schapen komen namelijk grazen als de bloeifase van de bloemen net is geweest en de zaadjes mooi verspreid zijn.

Mooi is ook dat de schapen kunnen komen waar het soms te drassig is voor de zware maaimachines. Daarbij zorgen de schapen niet alleen voor het maaien, maar ook voor de afvoer van het gras. Lammetjes groeien ervan en produceren relatief weinig mest.

wethouder Cecilia van Weel-Niesten in het groen van Uitgeest
Naar overzicht