Inloopavond 23 mei mogelijke locatie asielzoekerscentrum

Dinsdag 23 mei van 18.00 tot 20.00 uur is er een inloopavond over een mogelijke locatie voor blijvende opvang van asielzoekers. De inloopavond is bedoeld voor omwonenden van het weiland tussen Tolhek en bedrijventerrein de Trompet. De avond vindt plaats in de kantine van Handbalvereniging DSS aan de Communicatieweg 2 in Heemskerk. 

De gemeenten Heemskerk en Uitgeest zien dit buitengebied als mogelijke locatie voor de blijvende opvang van asielzoekers. Het is nog niet duidelijk of deze locatie ook daadwerkelijk geschikt wordt bevonden door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Provincie Noord-Holland. Dit wordt momenteel nog onderzocht. Ook de termijn van besluitvorming is nog niet duidelijk.

Uitnodiging inloopavond voor omwonenden

De gemeenten Uitgeest en Heemskerk gaan evengoed graag nu al met omwonenden in gesprek. Wethouders van gemeente Heemskerk en Uitgeest en medewerkers van het COA zijn aanwezig om uw vragen zoveel als mogelijk te beantwoorden. U kunt op een eigen gekozen moment binnenlopen op deze avond.

  • 18.00 uur: Inloop, ruimte om uw vragen te stellen en wensen, zorgen en ideeën te delen.
  • 18.30 – 18.50 uur: Plenaire toelichting door wethouders Aad Schoorl en Jan Schouten.
  • 18.50 – 20.00 uur: Na deze toelichting is er eveneens ruimte om uw vragen te stellen en wensen, zorgen en ideeën te delen.
  • 20.00 uur: Einde.

Aanmelden

Als u, als omwonende, bij deze inloopvond aanwezig wilt zijn, bent u van harte welkom. Om een goed beeld te krijgen hoeveel mensen wij deze avond kunnen verwachten, is het prettig dat u zich van tevoren bij ons aanmeldt. Dit kan tot uiterlijk 22 mei. U kunt zich aanmelden via het e-mailadres: azcheemskerkuitgeest@heemskerk.nl. Als u geen e-mail hebt, belt u dan met de gemeente Uitgeest (14 251). Geef in beide gevallen uw naam en adres door en met hoeveel personen u wilt langskomen.

Meer informatie

Het Rijk verplicht gemeenten om asielzoekers op te vangen. De gemeente Heemskerk heeft de verantwoordelijkheid om blijvende opvang te realiseren voor 149 asielzoekers. Gemeente Uitgeest heeft de taak om 51 asielzoekers op te vangen. Deze verplichting komt in de zogenoemde spreidingswet. Deze wet is nog in de maak, en moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste kamer, maar we verwachten dat deze er snel komt. Daarom kiezen we ervoor om samen met de gemeenten in de regio nu al een plan te maken. Dat heeft 2 redenen:

  1. Nederland heeft op dit moment te weinig plekken om asielzoekers op te vangen. De gevolgen daarvan hebben we afgelopen jaar kunnen zien. Asielzoekers moesten voor de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten slapen. Dit probleem gaat niet weg door af te wachten. 
  2. Wanneer een gemeente geen plek kiest voor de opvang van asielzoekers, kan het Rijk een plek aanwijzen. Dat willen de gemeentes Heemskerk en Uitgeest voor zijn.