Wateroverlast: wat wij doen en wat u kunt doen

Wateroverlast juni 2021 bij Middelhof 180 te Uitgeest

De wateroverlast op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni heeft veel impact gehad. Dat blijkt ook uit de vele foto’s en filmpjes die de gemeente al binnenkreeg.

Een terugblik op de regenval en de vele foto’s en filmpjes, leren ons veel. Het geeft vooral inzicht in wat er kan gebeuren. Waar situaties zijn die om een oplossing vragen. Maar ook bewustwording dat we niet alles kunnen oplossen bij een dergelijke hevige bui. Door klimaatverandering wordt de kans op deze harde regenbuien steeds groter.

U kunt nog steeds beelden met precieze locatie aan ons sturen via klimaat@debuch.nl

Klimaatadaptatie landelijk, regionaal en lokaal 

Nederland moet in de periode tot 2050 klimaatbestendig en water-robuust gemaakt worden. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) werken hieraan. Zij doen dit samen met de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Regionaal zijn de mogelijke kwetsbaarheden in beeld gebracht voor wateroverlast, hitte, droogte en overstroming globaal. Deze resultaten vergelijken we met de beelden en meldingen die wij ontvangen over de wateroverlast.

Wat de gemeente doet

De gemeente heeft een planning waarin staat wanneer een riool vervangen. Bij deze grote projecten richten we ook de omgeving klimaatbestendig in. Dat is de meest betaalbare manier. Dit duurt vele jaren, en is gericht op het klimaat van 2050. 

Wat inwoners en bedrijven kunnen doen

Inwoners en bedrijven zijn verantwoordelijk voor de verwerking van water op eigen terrein (perceel). Dat kan door hergebruik (regenton), waterberging (dak of ondergronds) of waterafvoer naar de sloot of naar de straat.

Om wateroverlast te voorkomen is het beter om regenwater niet direct naar de straat af te voeren. Het water vertragen door groen op eigen grond is heel belangrijk voor de geleidelijke afvoer van het hemelwater. Daarom is het belangrijk dat inwoners hun tuinen niet volledig betegelen. Zorg voor voldoende groen, onverhard materiaal en waterberging in de tuin. 

Problemen met afvalwater in huis

Veel overlast en schade ontstond doordat afvalwater binnen via de riolering omhoog kwam (via wc of andere lage afvoer). Om dat te voorkomen kunnen inwoners een zogenaamde ontlast constructie aanbrengen Dit moeten inwoners zelf regelen. De verantwoordelijkheid van de gemeente begint vanaf de perceelgrens.

Naar overzicht