Meningokokkenziekte volop in het nieuws

Het onderwerp meningokokkenziekte en de vaccinatie voor bescherming tegen deze ziekte is volop in het nieuws. Maandag 10 september is de landelijke campagne gestart met voorlichting over de vaccinatie. Voor meer informatie verwijzen we u naar het RIVM en de GGD.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland, met name onder jonge kinderen en tieners. De kans om Meningokokken W op te lopen is momenteel gelukkig klein. De toename is echter dusdanig dat er nu MenACWY-vaccinatie wordt ingevoerd om een uitbraak te voorkomen.

Besmetting en risico

De belangrijkste groepen om verspreiding van meningokokkenziekte tegen te gaan zijn jonge kinderen en pubers. Met het vaccineren van de kinderen rond de leeftijden van 14 maanden en 14 jaar verwachten we een toename in de besmettingen met meningokokken type W te voorkomen. Wanneer de besmettingen onder deze groepen worden teruggedrongen, betekent dit dat ook andere groepen minder risico zullen lopen. Per 1 mei 2018 krijgen alle baby's van 14 maanden een vaccinatie aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C.

Meer informatie?

Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie: dan kunt u terecht bij de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidzorg. U kunt uw vraag stellen tijdens een consult. Bellen of e-mailen kan ook! Tel.: 088-01 00 506 (op werkdagen van 08.30-16.30 uur), e-mail: .

Op de volgende websites vindt u meer informatie over het onderwerp.

Naar overzicht