Uitgeest 24 uur per dag ‘hartveilig’

Zeven extra openbare AED’s in het dorp

7 extra openbare AED’s in het dorp

De gemeente gaat voor een hartveilig Uitgeest. Slachtoffers van een hartstilstand moeten zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Ook ’s avonds en in het weekend. Daarom plaatst de gemeente zeven extra openbare AED’s. Deze AED’s zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar in geval van nood. Wethouder Cees Beentjes plaatste samen met burgerhulpverlener Raimon Metselaar het eerste hartreanimatie-apparaat.

Jaarlijks worden 15.000 tot 16.000 mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De gemiddelde aanrijtijd van ambulances is ongeveer 9 minuten. Dat is te laat voor een kansrijke reanimatie. Het is daarom belangrijk om hulp en een AED in de buurt te hebben. De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat een schok geeft om een persoon te reanimeren.

In de buurt

AED’s bij ondernemers, sportverenigingen en particulieren zijn niet altijd beschikbaar. Daarom plaatsen we extra openbare AED’s: gemeentehuis Uitgeest, gemeentewerf Molenwerf, De Spin, De Scholeksterstraat, Middelweg (t.h.v. de speeltuin), Benningskamplaan en de Anne van Renesselaan. Hiermee is er altijd een hartreanimatie-apparaat in de buurt.

Burgerhulpverleners gevraagd

Om de kans op succesvolle hulpverlening te vergroten, zoekt de gemeente burgerhulpverleners. Inwoners die hartreanimatie kunnen en willen geven. Deze burgerhulpverleners worden bij een noodsituatie via SMS opgeroepen. Zij brengen de dichtstbijzijnde AED ter plaatse en reanimeren het slachtoffer.

Als u een reanimatiecertificaat hebt en burgerhulpverlener wilt worden, kunt u zich aanmelden op de website hartslag nu

Als u nog niet in het bezit bent van een reanimatiecertificaat, kunt u deelnemen aan de cursus reanimatie/AED. De gemeente biedt deze cursus aan. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar  U hoort later wanneer en waar de cursussen zijn.

Registreren AED

Er zijn meer hartreanimatie-apparaten in de gemeente. Het is van levensbelang dat deze AED’s geregistreerd staan. Dat is nog niet altijd het geval. Daarom roepen we ondernemers, sportverenigingen en particulieren met een AED op om het apparaat bij hartslag nu te laten registreren.

Wens komt uit

Wethouder Cees Beentjes en burgerhulpverlener Raimon Metselaar plaatsen een AED bij het gemeentehuis

Voor betrokken inwoner en AED-hulpverlener Raimon Metselaar komt een wens uit. Door de extra AED's, kan hij nu overal hulp verlenen in het dorp. Raimon heeft meer dan 20 mensen gered bij een hartstilstand.

Wethouder Cees Beentjes bedankte Raimon voor zijn inzet voor de slachtoffers van hartreanimatie. Daarna plaatsten zij de eerste AED bij het gemeentehuis.

Naar overzicht