Waardering voor mantelzorgers

De mantelzorgwaardering gaat weer van start

Mantelzorg is belangrijk en onmisbaar werk. De gemeente wil dat belonen met een ‘mantelzorgwaardering’ in de vorm van een cadeaubon. Inwoners die verzorging of hulp krijgen van familie of andere naasten, kunnen deze mantelzorgers voordragen voor deze blijk van waardering.

Mantelzorgers aanmelden

Vanaf heden tot en met donderdag 31 oktober a.s. is een digitaal aanmeldformulier beschikbaar via de pagina Mantelzorg. Hier vindt u informatie over mantelzorg en het aanmeldformulier ‘Mantelzorgwaardering 2019’. Gebruik alleen dit aanmeldformulier. De door u verstrekte gegevens worden gebruikt voor de beoordeling en het toezenden van de waardering.

De Mantelzorgwaardering 2019

De gemeente heeft een brief gestuurd naar de inwoners die dit mogelijk aangaat. De waardering is bedoeld voor mantelzorgers die in 2019 minstens drie maanden intensief voor een ander hebben gezorgd. De aanvrager moet wonen in de gemeente Uitgeest. Ook mensen van wie de gemeente niet weet dat zij mantelzorg krijgen - en dus geen brief hebben ontvangen - kunnen iemand voordragen. Deze mantelzorger(s) mogen ook buiten de gemeente wonen.

Belangeloze inzet

Veel mensen die ernstig of langdurig ziek zijn, worden geholpen door mantelzorgers. Met hun belangeloze inzet zorgen mantelzorgers ervoor dat mensen (langer) in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Ze zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom kunnen zij van de gemeente een blijk van waardering krijgen in de vorm van een cadeaubon. Deze ‘mantelzorgwaardering’ is geen vergoeding voor onkosten, maar een waardering voor de ondersteuning en zorg die zij afgelopen jaar hebben geboden.

Jonge mantelzorgers

Ook kinderen die regelmatig meehelpen met de verzorging van een langdurig ziek familielid, zijn mantelzorgers. Zij doen bijvoorbeeld allerlei klusjes zoals boodschappen, koken of op broertjes en zusjes passen. Jonge mantelzorgers hebben ook recht op mantelzorgwaardering.

Kunt u geen gebruik maken van het internet?

Als u de mantelzorgwaardering niet digitaal kunt aanvragen, dan kunt u een papieren aanmeldformulier ophalen bij het gemeentehuis of bij het Sociaal Team tijdens de inloopspreekuren. Lever dit volledig ingevulde formulier uiterlijk donderdag 31 oktober 2019 in bij de gemeente. De poststempel is bepalend of uw aanvraag binnen de  termijn valt.

Cadeaukaart of bonnen

Voor de feestdagen ontvangt uw mantelzorger(s) een cadeaukaart als blijk van waardering voor zijn of haar goede zorgen. U kunt per mantelzorger een keuze maken uit een VVV-cadeaukaart, een boekenbon of een entertainment bon. De hoogte van de cadeaukaart wordt in november bepaald (maximaal 100 euro).

Naar overzicht