Gemeentewapen, vlag en volkslied

Gemeentewapen

Het gemeentewapen, dat slechts door of met toestemming van de gemeente mag worden gebruikt, staat gegraveerd in de zilveren penning van de ambtsketen van de burgemeester.

De officiƫle beschrijving van het wapen is: 'gevierendeeld, het 1e en 4e van sabel beladen met een staande leeuw van zilver, en het 2e en 3e insgelijks van sabel beladen met een staande leeuw van keel (bepaalde kleur rood)'.

Waarom door Uitgeest in 1817 een nieuw wapen is aangevraagd, is niet duidelijk uit de archieven te achterhalen. Het wapen dat daarvoor werd gebruikt was mogelijk afkomstig van de Hollandse graven van het Henegouwse Huis.

Door anderen wordt het wapen in verband gebracht met Jan van Blois, die onder meer de bannen Wessanen, Krommenie, Krommeniedijk en Wijk aan Zee bezat, hiertoe zou wellicht ook tijdelijk Uitgeest hebben behoord.

Deze bannen vormden te zamen het Baljuwschap van Blois en dat kan verklaren dat vele gemeenten in de omgeving van Uitgeest vier leeuwen in hun wapen voeren: Beverwijk, Ilpendam, Koog aan de Zaan, Krommenie, Limmen, Uitgeest, Wormerveer en Zaandijk.

Het oude wapen is nog te zien aan de zuidportiek van de N.H. Kerk aan de Kerkbuurt in Uitgeest.