Duurzaamheid dicht bij huis
De herinrichting gebeurt zo veel mogelijk duurzaam en klimaatbestendig. De gemeente kiest voor materialen die langer meegaan en het milieu zo weinig mogelijk belasten. Door aanleg van een gescheiden riolen, wadi’s en meer groen zijn we voorbereid op klimaatveranderingen, zoals hoosbuien en aanhoudende droogte. Het beschikbare budget, de lokale situatie en het zo veel mogelijk hergebruiken van materialen zijn bepalend geweest voor de gekozen oplossingen.

De Koog doet WAT is een knipoog naar de landelijke campagne: iedereen doet WAT. Die roept alle Nederlanders op om in actie te komen en duurzamer te leven. De gemeente pakt deze handschoen op. Hieronder leest u WAT wij doen om van De Koog een duurzame wijk te maken.
Afvoer van afvalwater en regenwater gaat door twee aparte buizen.
- Afvalwater (wc, douche, keuken) stroomt naar de zuiveringsinstallatie en wordt schoongemaakt.
- Regenwater stroomt naar sloten of vaarten. Of het regenwater loopt naar de berm of wadi’s en gaat dan de grond in.
Dit bespaart verwerkingskosten en zorgt voor minder CO2.
Meer informatie over soorten riolen op riool.info

Minder straatstenen en meer groen zorgen voor minder wateroverlast en hitte. Regenwater kan makkelijker weglopen. En het groen geeft verkoeling. Bovendien blijft de lucht schoner. De bodem blijft gezond, omdat bodembedekkers de bodem tegen uitdroging beschermen. Daar kunnen meer dieren leven.
In de Melis Stokelaan komt ongeveer 450 m2 aan groen bij.

Het nieuwe groen is biodivers. Dat betekent dat er meer groeit en leeft als er veel verschillende planten zijn. Meer soorten groen trekken bestuivende insecten aan. Ze vormen een voedselbron voor vogels en andere dieren. Bestuiving is een belangrijke schakel in ecosystemen. Het is nodig voor biodiversiteit, bijen en vlinders.


Bij de keuze van materialen en de aanleg van bestrating kiezen wij voor duurzaamheid.
Gebakken klinkers
Gebakken straatstenen gaan generaties langer mee en ze blijven mooi van kleur. De gebakken steen wordt gemaakt van rivierklei, een natuurlijk materiaal. En het raakt niet op. Elk jaar komt er minstens evenveel klei bij in de rivieren, als nodig is voor de productie van nieuwe straatstenen.

Fundering van menggranulaat
Als de fundering van een weg goed is, blijft de weg mooier en gaat hij langer mee. Menggranulaat wordt gemaakt van gebroken beton en metselwerkpuin. Dit komt vrij bij de sloop van gebouwen en woningen. Het gebroken puin is een nieuwe grondstof voor een sterke wegfundering: het vermindert spoorvorming.

Machinaal bestraten
Straatstenen leggen we zo veel mogelijk met een machine. Dit gaat sneller en bespaart zwaar fysiek werk. Daardoor kan ook de stratenmaker ‘langer’ mee.
Aan de randen komen gezaagde stenen. De stenen komen strak tegen de kant te liggen. Het wegdek verschuift zo minder en gaat langer mee. Een extra voordeel is dat er minder stenen verloren gaan door het op maat hakken van stenen.
Machinaal bestraten is dus sneller en zorgt voor duurzaam gebruik van materialen en arbeid.

Oude betonnen bestrating wordt verwerkt tot granulaat. Deze schone grondstof wordt weer verwerkt in nieuwe stenen en tegels. Zo hoeven we geen nieuw grind te winnen. En het ook nog een duurzame oplossing voor het afvalprobleem: puin is geen afval meer, maar grondstof.
In de Melis Stokelaan worden de zwarte betonstraatstenen in de parkeervakken en de grijze tegels in het trottoir gemaakt van oud beton.


In de nieuwe (stoep)tegels en trottoirbanden zit een geopolymeer in plaats van cement. Bij de productie met dit 'bindmiddel' komt veel minder CO2 vrij. De (stoep)tegels en banden kunnen opnieuw gebruikt worden.

Nieuwe straatkolken zijn gemaakt van het duurzame polypropyleen. De kolk heeft een lange levensduur. Polypropyleen is vrijwel onbreekbaar plastic. Het is ook goed bestand tegen extreme temperaturen. Daarnaast is Polypropyleen goed opnieuw te gebruiken.
We kunnen de nieuwe kolken door het lichte gewicht makkelijk installeren. Door de vorm hoeven we de kolken minder vaak schoon te maken.

Dimbare LED-lampen leveren een flinke besparing op het elektriciteitsverbruik. Op tijden dat het kan, branden de lampen minder fel.

Een verkeersbord van bamboe is het duurzame alternatief voor een aluminium verkeersbord. Bamboe is volledig klimaatneutraal. Daarnaast is een bamboe verkeersbord sterker dan een aluminium bord. De bamboe wordt behandeld met een vocht- en schimmelwerend middel en gaat daarom langer mee.
De bamboeborden kunnen we volledig opnieuw gebruiken. Als ze uiteindelijk kapot of versleten zijn kunnen ze tot spaanplaat worden verwerkt. Of als biomassa worden gebruikt voor het opwekken van stroom.

Ook in uw eigen tuin kunt u iets doen. U kunt bijvoorbeeld de regenpijp laten afkoppelen van het rioolsysteem. Het regenwater gaat dan rechtstreeks naar het regenwaterriool of de tuin in. U kunt het bijvoorbeeld opvangen in een regenton, vijver of grindstrook. Het water zakt dan langzaam de grond in.
En als u de tuinbestrating vervangt door groen, dan doet u ook heel veel voor het klimaat.
Op de website van Rioned vindt u meer informatie over regen opvangen in de tuin

Elektrisch rijden wint aan populariteit. De gemeente stimuleert de ontwikkeling om elektrisch te rijden. U kunt gratis een openbare laadpaal aanvragen. Een elektrische auto produceert tijdens het rijden geen C02.

Afval is grondstof. Bijna alles is nog geschikt voor hergebruik, als het maar goed gescheiden wordt. Verbranden is zonde, kost onnodig geld en geeft meer CO2 uitstoot. Bovendien zorgt het Rijk er via belastingtarieven voor dat het steeds duurder wordt.
Daarom neemt Uitgeest maatregelen om afval zo goed mogelijk te laten scheiden. Een extra container thuis voor PMD is een van de voorgestelde maatregelen.
Kijk ook eens op de pagina 'Meer afval scheiden'.
