Belastingen

Vanaf 1 januari 2020 door Cocensus

Vanaf 1 januari 2020 ontvangt u bericht van Cocensus over de gemeentelijke belastingen, en niet meer van de gemeente. Concensus verzorg vanaf 1 januari 2020 de heffing en invordering van alle gemeentelijke belastingen, zoals: OZB, toeristenbelasting, graf- en begraafrechten en rioolheffing. Ook kunt u bij ze terecht met uw vragen en eventuele bezwaren.

Aanvragen automatische incasso niet mogelijk tot 1 januari

Per 1 januari gaat belastingen over naar Cocensus. Wij mogen daarom vanaf nu niet meer muteren in de systemen, dus kunnen wij ook geen nieuwe machtigingen verwerken. U kunt de wijziging of nieuwe machtiging volgend jaar bij de nieuwe aanslag doorgeven aan Cocensus.

Wat is Cocensus?

Cocensus is een gemeenschappelijke regeling. Met de komst van Uitgeest, Castricum en Heiloo nemen 14 Noord-Hollandse gemeenten deel aan deze regeling. Ook de gemeenten Bergen, Haarlem, Heerhugowaard, Langedijk, Beverwijk en Alkmaar maken gebruik van de diensten van Cocensus. 

Ervaring van mensen gaat niet verloren

De huidige medewerkers van de BUCH die het werk nu doen, gaan mee naar Cocensus. De kwaliteit die binnen de gemeente is opgedaan gaat dus niet verloren maar wordt verder ingezet bij Cocensus.

Dit doet Cocensus vanaf 1 januari 2020

Op de aanslag van de gemeentelijke belastingen kunt u zien dat Cocensus deze voortaan int. Dit varieert  van de OZB tot de toeristenbelasting, van de graf- en begraafrechten tot de rioolheffing. Voor al deze heffingssoorten verzorgt Cocensus:

  • bestandsonderhoud,
  • heffing,
  • invordering,
  • behandeling van bezwaar- en beroepschriften,
  • behandeling van verzoeken om kwijtschelding en
  • vragen over deze onderwerpen. 

Dit regelt de gemeente vanaf 1 januari 2020

De gemeenteraad blijft eindverantwoordelijk voor het vaststellen van de belastingen in de eigen gemeente. De gemeenteraden hebben ook unaniem besloten om aan te sluiten bij Cocensus.