Fietsen en wandelen

Langs de oevers van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn fraaie fiets- en wandelroutes uitgezet, zoals de 'Pontjesroute'. Op deze tocht maakt u diverse keren gebruik van een pontje om aan de overkant van het water uw ontdekkingsreis voort te zetten. Rondom het meer bevinden zich diverse prachtige en waardevolle natuurgebieden.

Routebeschrijvingen vindt u op de website van het recreatieschap.

Ook het Wandelnetwerk Noord-Holland heeft verschillende mooie wandelroutes rondom Uitgeest.

Ze starten bij:

Fietsknooppuntennetwerk

De regio IJmond is aangesloten op het provinciale fietsknooppuntennetwerk. De fietser bepaalt zelf zijn route en het aantal kilometers dat hij wil fietsen. Via het fietsknooppuntennetwerk fietst u van knooppunt naar knooppunt en ontstaan eindeloze nieuwe routemogelijkheden. Het netwerk gaar over bestaande fietspaden en autoluwe landelijke wegen, waarbij kruispunten in het netwerk zijn voorzien van een knooppuntnummer. Op elk knooppunt is een informatiepaneel aanwezig met een routekaart van de regio. De fietser kan bij elk knooppunt zijn verdere route bepalen. Langs de routes zijn borden geplaatst die de route naar de eerst volgende knooppunten aangeven.

Fietskaarten voor dit netwerk zijn verkrijgbaar bij de VVV's, recreatieschappen en bij de ANWB-kantoren en grotere boekhandels.