Tijdelijke jongerenwoningen Benesserlaan

De Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest heeft in 2019 onderzoek gedaan naar de woningbehoefte onder jongeren van 17 tot 30 jaar. Hieruit is gebleken dat jongeren graag in Uitgeest willen (blijven) wonen, maar dat er onvoldoende betaalbaar aanbod is. Het college heeft de resultaten van het onderzoek besproken en besloten dit verder op te pakken. Dit ook naar aanleiding van een motie vanuit de gemeenteraad. De verkenning naar de mogelijkheid voor tijdelijke woningen aan de Benesserlaan in Uitgeest is daar het resultaat van.
Ter inzage aanvraag omgevingsvergunning
De aanvraag omgevingsvergunning voor het plaatsen van 10 studio’s en 10 tweekamerappartementen ligt 6 weken ter inzage.
Ook onderzoek Zienlaan als locatie
De gemeente onderzoekt ook de Zienlaan voor de plaatsing van tijdelijke jongerenwoningen. Bekeken wordt of het haalbaar is de tijdelijke jongerenwoningen op het parkeerterrein van de Zienlaan te plaatsen. Het onderzoek richt zich vooral op de parkeersituatie. En op milieuhinder van de omliggende gebruikers (het zwembad, de sporthal en de sportvelden).
Als het onderzoek is uitgevoerd, neemt het college een besluit over de locatie voor de tijdelijke woningen voor jongeren. De omwonenden van beide locaties krijgen bericht over het besluit.
Waarom locatie Benesserlaan?
De locatie Benesserlaan is genoemd als mogelijke woningbouwlocatie voor jongeren in het onderzoek van de Jeugd- en Jongerenraad. De grond is al van de gemeente en de locatie al bestaand stedelijk gebied. Daardoor kan er makkelijker gebouwd kan worden. Er wordt zorgvuldig met het gebied omgegaan. Het complex mag niet te massaal worden, moet inpasbaar zijn in het bestaande groen en voldoende parkeergelegenheid is belangrijk.
Er is tegelijkertijd gekeken naar alternatieve locaties, die niet geschikt werden bevonden als locatie voor tijdelijke woningen voor jongeren. Een gedetailleerde afweging van deze locaties vindt in het locatieonderzoek dat in de bijlage op deze projectpagina terug te vinden is.
Tijdelijke woningen
De vraag naar sociale huurwoningen is enorm. Waar mogelijk willen we nieuwe woningen toevoegen. Tijdelijke woningen kunnen relatief snel geplaatst worden en staan er maximaal 15 jaar. Dit betekent tijdwinst ten opzichte van andere ontwikkelingen in Uitgeest, zoals bijvoorbeeld het Centrumplan waar we permanente woningen in de sociale huur willen realiseren. Tijdelijke woningen vormen daarmee een deel van de oplossing voor het woningtekort in Uitgeest.
Het gaat om huurwoningen, waarbij het de bedoeling is om te werken met tijdelijke contracten. Deze gelden voor maximaal 5 jaar. Eventueel kan het contract met 2 jaar worden verlengd. Als een jongere één van deze woningen huurt, loopt de inschrijfduur bij SVNK (Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland) door en worden de inschrijfjaren verder opgebouwd. Dit maakt het voor jongeren makkelijker om uiteindelijk door te stromen naar een reguliere woning. De beoogde doelgroep voor de woningen is voornamelijk jongeren tot 23 jaar en eventueel starters tot 28 jaar. De jongeren uit Uitgeest hebben het eerste jaar voorrang op andere jongeren die zijn ingeschreven bij SVNK. De toewijzingscriteria staan eveneens in de bijlage op deze projectpagina. Dit is een proef en wordt na een jaar geëvalueerd.
De woningen worden toegewezen via SVNK. Kennemer Wonen wijst de woningen toe aan jongeren van 18 tot 28 jaar. Je krijgt voorrang, als:
- Je ingeschreven staat bij SVNK, en
- Je ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Uitgeest, en
- Je nog niet op jezelf woont.
Deze voorrang geldt als proef en alleen het eerste jaar. Dit is mogelijk door het zogenaamde ‘experimenteerartikel’ uit de Huisvestingsverordening. Na het eerste jaar zal deze proef worden geëvalueerd.
Uiteraard worden de omwonenden en andere belanghebbenden bij de verdere planvorming betrokken. Op verzoek van enkele omwonenden is het informatiemoment verschoven tot na de vakantieperiode. Er is nu voor gekozen om de eerste schetsen / ideeën zo snel mogelijk openbaar te maken.
- We hebben een presentatie (pdf, 2.19 MB) van de tijdelijke woningbouw voor jongeren op de Benesserlaan.
- Er is een reactieformulier waarmee u kunt reageren op de eerste schetsen en ideeën van het plan. U kunt uw reactie geven op bijvoorbeeld het gevelaanzicht, de positie(s) van de gebouwen, of een algemene reactie achterlaten.
Na de zomerperiode wordt een bijeenkomst gepland waar een nadere toelichting wordt gegeven en waar wordt ingegaan op de resultaten van de ingevulde reactieformulieren. Zodra de datum van deze bijeenkomst bekend is, wordt dat bekend gemaakt op de website en op de gemeentepagina. Omwonenden worden ook per brief geïnformeerd.
De volgende stap is om tot een ruimtelijk-stedenbouwkundig ontwerp te komen dat ook financieel haalbaar is. Daarvoor kan dan na afronden van de inspraak een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De verwachting is dat na het toekennen van de vergunning binnen driekwart jaar de eerste woningen aan jongeren uit Uitgeest worden opgeleverd.
Het college van B&W en Kennemer Wonen hebben een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van tijdelijke woningen op de locatie Benesserlaan. Dat betekent dat zij gezamenlijk bekijken of en hoe tijdelijke woningen voor jongeren kunnen worden gerealiseerd. Uiteraard worden de direct omwonenden daar ook bij betrokken.
Wat is de bedoeling?
- De bedoeling is om 20 tijdelijke woningen voor met name jongeren te plaatsen op het grasveld achter de voormalige tandartspraktijk aan Benesserlaan 266. Het gaat dan om 10 studio’s en 10 tweekamerappartementen.
Waarom?
- In 2019 heeft de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) onderzoek gedaan naar woonwensen van Uitgeester jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren in Uitgeest willen (blijven) wonen, maar dat er onvoldoende betaalbare woningen zijn. Het nu voorgestelde plan kan bijdragen aan meer betaalbaar woningaanbod voor Uitgeester jongeren.
Waarom bouwen op deze locatie?
- Deze locatie is aangedragen door de JJR in hun onderzoek. Het college heeft de locatie als kansrijk beoordeeld voor een bescheiden woningbouwontwikkeling.
Zijn er ook andere locaties in beeld?
- Nee, op dit moment niet. In het onderzoek van de JJR worden wel andere locaties genoemd, maar deze zijn om verschillende redenen voorlopig niet in beeld.
Waarom tijdelijke woningen?
- Er is gekozen voor tijdelijke woningen omdat:
- Naar verwachting binnen 10 à 15 jaar de huidige piek in woningvraag van jongeren grotendeels voorbij is;
- Een permanente ontwikkeling specifiek voor jongeren op deze locatie financieel niet haalbaar is;
- Tijdelijke woningen relatief snel vergund, gebouwd en geplaatst kunnen worden. Op deze manier is er zo snel mogelijk woonruimte beschikbaar voor Uitgeester jongeren. Daarnaast wordt er de komende jaren op meerdere locaties gebouwd, zie centrumplan met 9 ontwikkellocaties waarvan meerdere voor woningbouw.
Hoe lang mogen de woningen er staan?
- Maximaal 15 jaar. De wet kent nu de mogelijkheid om voor maximaal 10 jaar een tijdelijke vergunning te verlenen volgens een eenvoudige procedure. Uitgeest doet mee aan een regeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om deze periode te verlengen tot 15 jaar. Dit kan op basis van de Crisis- en Herstelwet. Hier is voor gekozen omdat dit project voor 10 jaar financieel niet haalbaar is, voor 15 jaar wel.
Gaan de woningen ook daadwerkelijk weg na 15 jaar?
- In overleg wordt t.z.t. bekeken of de woningen herplaatst kunnen worden op een locatie binnen of buiten de gemeente Uitgeest.
Wie ontwikkelt de woningen?
- Kennemer Wonen plaatst de woningen en verhuurt ze. Ze worden gemaakt door Barli, een fabrikant van bouwsystemen.
Wordt de grond verkocht?
- Nee. De grond zal via erfpacht of via een huurcontract worden verhuurd aan Kennemer Wonen. De gemeente blijft eigenaar van de grond.
Waarom is gekozen voor Kennemer Wonen?
- Kennemer Wonen is een woningcorporatie en heeft daarom bepaalde wettelijke taken. Op die manier kan de gemeente goede afspraken maken over de toewijzing van de woningen aan jongeren.
Krijgen jongeren uit Uitgeest voorrang?
- Ja, in elk geval het eerste jaar. Het eerste jaar krijgen jongeren die nog niet op zichzelf wonen, ingeschreven staan in Uitgeest en ingeschreven staan bij SVNK voorrang. Als er méér woningen zijn dan Uitgeester jongeren, krijgen jongeren die ingeschreven staan bij SVNK voorrang op de woningen. Na het eerste jaar blijven de woningen als eerste beschikbaar voor jongeren. Het is alleen mogelijk om Uitgeester jongeren het eerste jaar voorrang te geven.
Gaan er bomen verloren?
- Het kappen van bomen op de locatie zal zoveel mogelijk worden vermeden. Bij de bouw zal een aantal bomen moeten worden gekapt, die op een andere plek worden gecompenseerd. Binnen de wijk is daarvoor nog voldoende ruimte.
Hoe zit het met parkeren?
- Voor de 20 woningen zullen 20 parkeerplaatsen worden gerealiseerd op de grond van de gemeente. Ook wordt een fietsenberging geplaatst.
Hoe kom ik in aanmerking voor een woning?
- Schrijf je zo snel mogelijk in bij SVNK (als je dat niet al gedaan hebt). Via SVNK zullen de woningen worden toegewezen. Kijk naar de toewijzingscriteria die ook op de webpagina als bijlage is opgenomen.
Wat gebeurt er met het grasveld?
- Het grasveld zal voor een groot deel worden gebruikt om de tijdelijke woningen op te plaatsen. Het overige deel zal openbaar toegankelijk blijven. Na afloop van de plaatsingstermijn, zal het grasveld weer worden hersteld.
Waar kunnen spelende kinderen terecht?
- In de omgeving is al veel groen aanwezig. Bovendien is het Koogpark recent opnieuw ingericht om te kunnen spelen.
Wat gebeurt er met de tandartspraktijk?
- Dat is op dit moment nog niet bekend. De praktijk is nu nog eigendom van de tandartsen. Het is niet bekend welke plannen zij met de praktijk hebben. Wel is met Kennemer Wonen afgesproken dat zij de tandartsen mogen benaderen om te kijken of ze interesse hebben in het omzetten naar een woonbestemming.
Waar kunnen wij nog uit kiezen?
- Er zijn twee situatieschetsen en twee gevelimpressies zichtbaar in de presentatie. Voor zowel de situatie (plaatsing van de woningen), als de gevelimpressies kunt u uw voorkeur uitspreken. Ook als u nog andere tips, suggesties en aandachtspunten heeft zijn die natuurlijk welkom! Wij zullen dan proberen om daarmee rekening te houden.
Wat is globaal het verschil tussen de twee situatieschetsen?
- Bij de schets op blad 3 staan de woningen in één lijn en komt de fietsenstalling aan de zijde van de parkeerplaatsen te staan. Bij deze opstelling hoeven er minder bomen gepakt te worden dan bij de schets op blad 4. Bij de schets op pagina 4 staan de woningen in twee blokken geknikt. Hierdoor ontstaat er ruimte in he midden om de fietsenstalling te plaatsen. Deze zal dus minder goed zichtbaar zijn vanaf de weg.
Wat is globaal het verschil tussen de twee gevelschetsen?
- Het verschil zit vooral in het kleurgebruik en de vlakverdeling.
Hoe kan ik mijn voorkeur kenbaar maken?
- U kunt het reactieformulier op deze website invullen.
Gaan de daken gebruikt worden als dakterras?
- Nee, er komt geen dakterras.
Waar kunnen wij terecht bij overlast?
- Tijdens de bouwwerkzaamheden kunt u terecht bij de uitvoerder van de aannemer. Tijdens het in gebruik zijn van de woningen kunt u terecht bij de gemeente of Kennemer Wonen. Contactgegevens voor klachten worden later bekend gemaakt.
Wat is de planning voor de bouw?
- Op dit moment is nog niet bekend wanneer de bouw kan starten. Hiervoor zal eerst een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd en verleend. Als de omgevingsvergunning verleend is, kunnen binnen ongeveer 12 weken de woningen worden opgeleverd.
- Antwoorden op vragen via chat (pdf, 862 KB)
- Presentatie zoomsessie 14 sept
- Presentatie informatieavond (pdf, 4.35 MB)
- Quick Scan stikstof voor vier locaties (pdf, 151 KB)
- Presentatie van Kennemer Wonen van architect Barli (pdf, 2.19 MB)
- Locatieonderzoek (pdf, 395 KB)
- Motie gemeenteraad (pdf, 89 KB)
- Afgewezen ontwerpschets A (pdf, 7.46 MB)
- Afgewezen ontwerpschets B (pdf, 9.36 MB)
- Brief inwoners 13 februari 2020 (pdf, 747 KB)
- Brief inwoners 21 april 2020 (pdf, 193 KB)
- Brief inwoners 15 juli 2020 (pdf, 134 KB)
- Rapport JJR (pdf, 1.15 MB)