Gehandicapten parkeerkaart
Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen zonder kenteken.
Gebruiken
U kunt met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. De gehandicaptenparkeerkaart is niet gekoppeld aan een kenteken.
Ook in de meeste andere Europese landen kunt u deze kaart gebruiken. Let wel op dat er andere parkeerregels kunnen zijn.
Voorwaarden
- Uit medisch onderzoek is gebleken dat u een beperking hebt van langdurige aard (langer dan 6 maanden).
- U bent, ook met de gebruikelijke hulpmiddelen, niet in staat om zelfstandig een afstand van 100 meter achter elkaar te lopen.
- U bestuurt het voertuig zelf (bestuurderskaart) of bent van deur tot deur afhankelijk van de hulp van de bestuurder (passagierskaart).
- De persoonlijke gegevens op het aanvraagformulier van de GPK worden doorgestuurd naar de keuringsarts voor een medische keuring.
Geldigheidsduur
Voor welke periode een gehandicaptenkaart geldig is, hangt af van de uitkomst van de medische keuring. Als uw beperking permanent is, is de geldigheid van de kaart 5 jaar. En wordt de kaart telkens met 5 jaar verlengd.
Aanvragen of verlengen
- Bij de balie van het gemeentehuis haalt u een aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart.
- U vult het aanvraagformulier in en levert deze in bij de balie samen met een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden), die voldoet aan de pasfoto-eisen(Verwijst naar een externe website).
- In het gemeentehuis is een pasfoto-automaat aanwezig. Voor 8 foto's betaalt u contant €7. De automaat wisselt ook. Heeft u geen contant geld? Dan kunt u bij de receptie met PIN een munt voor de automaat kopen.
- Daarna ontvangt u een uitnodiging voor een (medisch) onderzoek door een onafhankelijke arts van keuringsinstantie JPH.
Kosten 2024
soort kosten | tarief 2024 |
---|---|
Eerste aanvraag | € 144,30 |
- De kosten voor de parkeerkaart zijn inclusief de kosten voor medisch onderzoek.
Bezwaar maken
Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente kunt u bezwaar maken.