Ondernemen

Bij het ondernemersloket van de gemeente kunt u terecht voor hulp en advies. Als u een bedrijf heeft of wilt starten in onze gemeente. Of als u een locatie voor uw bedrijf heeft gevonden, maar u weet niet of u zich daar mag vestigen.

De gemeente zorgt voor een aangenaam vestigingsklimaat voor ondernemers. 

Ondernemersloket

Het Ondernemersloket helpt u met al uw vragen over ondernemen in onze gemeente. De hulp van het Ondernemersloket is gratis. Het Ondernemersloket helpt u onder andere bij vragen over:

  • Procedures en de juiste contactpersonen.
  • Afhandelen van vragen en klachten.
  • Informatie over het omgevingsplan.
  • Vergunningen.
  • Horeca en detailhandel en bedrijfshuisvesting.
  • Economisch beleid en en vestigingsfactoren.

Vragen kunt u mailen naar: ondernemersloket@debuch.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Ondernemersplein

U kunt als ondernemer veel vragen aan de overheid hebben. Op het ondernemersplein(Verwijst naar een externe website)van de Rijksoverheid vindt u alle informatie van de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Belastingdienst en de RDW.

Vergunningen

Belastingen

U krijgt als ondernemer in onze gemeente te maken met de gemeentelijke belastingen of heffingen. Cocensus(Verwijst naar een externe website) voert de heffing en inning van belastingen uit voor de gemeente.

Afval

Het afval van uw winkel of bedrijf valt onder bedrijfsafval. U bent zelf verantwoordelijk voor het op de juiste manier afvoeren van uw afval en de keuze voor een afvalinzamelaar(Verwijst naar een externe website).

Zelfstandigenloket voor advies en hulp

Het zelfstandigenloket van Zaffier(Verwijst naar een externe website) adviseert startende, gevestigde, oudere of stoppende ondernemers in de regio. En biedt financiële ondersteuning bij onder andere tegenvallende bedrijfsresultaten.

Bijstand voor zelfstandigen

Ook als u een bedrijf wilt starten vanuit een werkloosheidsuitkering of een bijstandsuitkering help het Zaffier Zelfstandigenloket; met aanvragen van een uitkering voor levensonderhoud of met een lening voor startkapitaal.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geldt voor iedereen in de gemeente. De regeling heeft als doel de gemeente netjes en leefbaar te houden. De politie kan door de APV strafrechtelijk optreden tegen bijvoorbeeld wildplassers en foutparkeerders. 

e-Herkenning

Met e-Herkenning kunt u als bedrijf of organisatie inloggen bij overheden, instellingen of andere organisaties. 

Milieuzaken

U kunt voor advies over milieuzaken terecht bij de Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond)(Verwijst naar een externe website). Op de website staat informatie over onder andere handhaving en vergunningsaanvragen.

U vindt hier de meest gestelde vragen. Voor overige vragen neemt u contact op met ondernemersloket@debuch.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Mag ik tegen betaling alcohol schenken in mijn 'bedrijf aan huis'?

Nee, alcohol valt onder de drank- en horecawet. U komt met een ‘bedrijf aan huis’ niet in aanmerking voor een horecavergunning. Dit geldt ook voor een Bed & Breakfast.

Mag ik in huis, schuur of bijgebouw een bedrijf aan huis starten?

We stimuleren werken en ondernemen aan huis. Daarom is in de nieuwe bestemmingsplannen het werken aan huis mogelijk gemaakt. Belangrijkste voorwaarde is dat de activiteit aan huis ondergeschikt blijft aan de woonfunctie en woonomgeving.

Twijfelt u of uw activiteit aan huis uitgevoerd mag worden, neemt u dan contact op met het Ondernemersloket.

Wat moet ik doen om een evenement in de gemeente te organiseren?

In veel gevallen heeft u een evenementenvergunning of ontheffing nodig. U vindt meer informatie op de pagina evenementenvergunning

Mag ik een horecabedrijf beginnen?

Dat is mogelijk. Het pand waarin u wilt starten moet wel een horecabestemming hebben. Op de pagina drank- en horecavergunning staat alle informatie voor het starten van een horecabedrijf.